FireHouse

Posted by universechild On Jan 23, 2009 0 comments







Οι Firehouse είναι μια δυνατή hard rock μπάντα η οποία γνώρισε την μεγαλύτερη επιτυχία της στις ΗΠΑ στις αρχές των 90s με δυνατά άλμπουμ και επιτυχημένα single. Στην πορεία, και με την πτώση της δημοτικότητας του ήχου των 80s, η μπάντα συνέχισε να έχει αμείωτη επιτυχία στις αγορές της Ασίας και την Ιαπωνίας, και συνεχίζει ακάθεκτη με σχεδόν σταθερή σύνθεση.

Η ιστορία της μπάντας πάει πίσω στο 1984 όταν o κιθαρίστας Bill Leverty χρειάστηκε καινούριο ντράμερ για την μπάντα του, White Heat. Μέσω αγγελιών, γνωρίστηκε και συνεργάστηκε με τον Michael Foster, που έμελλε να είναι ο σταθερός ντράμερ της μπάντας. Σε μια από τις επισκέψεις τους σε rock club την εποχή εκείνη πέτυχαν τους Maxx Warrior και, εντυπωσιασμένοι από την απόδοση του τραγουδιστή τους C.J. Snare, αποφάσισαν ότι θα ήθελαν να ενώσουν τις δύο μπάντες. Με την διάλυση των Maxx Warrior, λοιπόν, η σύνθεση της μπάντας συμπληρώθηκε με τον Snare στα φωνητικά αλλά και τον επίσης Maxx Warrior, Perry Richardson, στο μπάσο.


Η μπάντα σύντομα βρέθηκε να δουλεύει ασταμάτητα, ηχογραφώντας το demo τους και παίζοντας σε ξενοδοχεία για να βγάζει τα έξοδά της. Καθώς το όνομα White Heat ήταν κατοχυρωμένο από άλλους, επέλεξαν να ονομαστούν FireHouse, και με αυτό το όνομα τους πρόσεξε ο Michael Caplan της Epic Records, το Δεκέμβριο του 1989. Η μπάντα ηχογράφησε το ντεμπούτο της με παραγωγο τον David Prater, που είχε δουλέψει με τους Dream Theater και υπήρξε ντράμερ του Santana. Μέσα στη χρονιά κυκλοφόρησε και το FireHouse (1990) λαμβάνοντας πολύ θετικές κριτικές και διάφορες διακρίσεις σε περιοδικά του μουσικού Τύπου. Οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τα 2 εκ. κάνοντας το διπλά πλατινένιο, ενώ και τα σινγκλ "Love of a Lifetime" και "Don't Treat Me Bad" έφτασαν σε υψηλές θέσεις των charts.


Ο διάδοχός του, Hold Your Fire (1992), χωρίς να επαναλάβει την επιτυχία του ντεμπούτου, έγινε χρυσό και είχε ακόμη 3 επιτυχημένα σινγκλ, τα "Sleeping With You", "Reach for the Sky" και τη μπαλάντα "When I Look Into Your Eyes". Παραγωγός ήταν ο Ron Nevison, που είχε δουλέψει με ονόματα όπως Led Zeppelin, Ozzy, Europe και Heat.


Την εποχή που κυκλοφόρησαν το τρίτο δίσκο τους με τον τίτλο 3 (1995), η δημοτικότητα του είδους είχε πέσει στις ΗΠΑ, αλλά έγινε χρυσός σε χώρες της Ανατολής δίνοντας στη μπάντα την ευκαιρία να περιοδεύσει σε χώρες όπως η Ινδία και η Ταϋλάνδη. Η μπαλάντα "I Live My Life For You" ήταν η τρίτη τους στο top-20 των Αμερικάνικων chart, κάνοντας τον Snare να δηλώσει πως οι FireHouse ήταν η μόνη μπάντα του είδους που συνέχισε ακόμα να έχει επιτυχία χωρίς να αλλοιώσει τον ηχο της, παρά την γενική εξαφάνιση της πλειοψηφίας του 80s metal στην Αμερική των 90s.


Ο επόμενος δίσκος τους ήταν μια συλλογή από ακουστικές εκτελέσεις κλασικών κομματιών τους με τίτλο
Good Acoustics (1996), σε παραγωγή του κιθαρίστα τους Bill Leverty, και έγινε χρυσός σε διάφορες χώρες της Ασίας, με συνέπεια η μπάντα να κάνει δύο περιοδείες μέχρι το 1997 σε χώρες όπως η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Ιαπωνία. Κομμάτια όπως τα "In Your Perfect World", "You Are My Religion" και "Love Don't Care" έγιναν επίσης επιτυχίες.

Αγανακτιστμένοι από την έλλειψη υποστήριξης από την εταιρία τους για τις ΗΠΑ, την εποχή αυτή η μπάντα υπέγραψε με την Ιαπωνική Pony Canyon Records κυκλοφορώντας το Category 5 (1998). Η κυκλοφορία του συνοδεύτηκε από εκτεταμένη περιοδεία στην Ασία την περίοδο 1998-99, και η επιτυχία του ήταν μεγάλη. Ωστόσο, συνέχισαν την δράση τους στις ΗΠΑ παίζοντας το 1998 μαζί με μπάντες όπως οι Slaughter και οι Quiet Riot στην πρώτη "Rock Never Stops" τουρνέ. Παράλληλα, κυκλοφόρησε και το ζωντανό άλμπουμ Bring 'Em Out Live (1999) από ένα show στην Οσάκα της Ιαπωνίας.


Το 2000 λόγω διαφωνιών έφυγε ο Perry Richardson και την θέση του μπάσου για το επόμενο άλμπουμ τους O2 (2000) κάλυψε ο Bruce Waibel. Ο Waibel συμμετείχε επίσης στην περιοδεία της μπάντας το 2002 μαζί με ονόματα όπως οι Dokken, Ratt, Warrant και L.A. Guns, αλλά έφυγε μόλις τελείωσε η περιοδεία για να έχει χρόνο για την οικογένειά του. Πέθανε πρόωρα το 2003 σε ηλικία μόλις 39 ετών, ενώ ο Bill Leverty εξέφρασε την θλίψη της μπάντας αμέσως μόλις μαθεύτηκε η άσχημη είδηση.


Η θέση του μπασίστα καλύφθηκε προσωρινα από τον Βραζιλιάνο Dario Seixas με τον οποίο ηχογράφησαν το Prime Time (2003) ο οποίος έφυγε σύντομα και έτσι, μετά από διάφορες ακροάσεις, μπήκε στο μπάσο ο Allen McKenzie. Το Δεκέμβριο του 2004 οι FireHouse ήταν η πρώτη rock μπάντα που έπαιξε στη Βορειοανατολική Ινδία. Την περίοδο 2005-07 έκαναν εκτεταμένες τουρνέ σε Ασία και ΗΠΑ, αλλά συμμετείχαν και σε φεστιβάλ όπως το Rocklahoma.

Οι Firehouse είναι αξιοθαύμαστο δείγμα μπάντας όπου όλα σχεδόν τα μέλη, με την εξαίρεση του μπασίστα, είναι εκείνα της αρχικής σύνθεσης, και που μετά από τόσα χρόνια, συνεχίζει με αμείωτη ενέργεια. Ο Bill Leverty είχε 2 σόλο δίσκους (με τον Michael Foster να συμμετέχει στα τυμπανα), αλλά δεν άφησε ποτέ το γεγονός αυτό να επηρεάσει την κυρίως μπάντα του, ενώ και ο Slade ειχε δηλώσει ότι ετοιμάζει σόλο κυκλοφορία.


Δισκογραφία1990 - FireHouse
1992 - Hold Your Fire1995 - 3
1996 - Good Acoustics1998 - Category 51998 - The Best of Firehouse1999 - Bring 'Em Out Live2000 - O22003 - Prime Time

0 comments: